Zelf goed(koop) foto’s afdrukken

20/12/2013 15:08

Veel mensen vinden het makkelijk hun foto’s via een bedrijf te laten afdrukken. Maar het kan sneller als je het zelf doet. Hoe doe je dat goed én goedkoop?

Beeld bewerken

Heb je niet het budget om Photoshop of andere software te kopen om je foto’s te bewerken? Dan kan je gebruik maken van een online photo editor zoals Fotoflexer of Befunky. Die moet je niet installeren, zijn erg makkelijk te gebruiken, en bovenal zijn ze gratis!

De juiste printer

Laserprinters zijn niet echt geschikt voor het zelf afdrukken van foto’s omdat de kleuren niet mooi uitkomen. Kies voor mooie resultaten een fotoprinter of eventueel zelfs een gewone inkjetprinter. Lees gebruiker reviews op fora voor je een aankoop maakt!

Megapixels

Heb je een oud kneusje van een fototoestel dat maar nét drie megapixel haalt? Geen zorgen; voor normale foto’s van 10×15 centimeter heb je in principe maar twee megapixel nodig om toch scherpe foto’s te krijgen. Als je een fraaie A4 foto wil printen, heb je zo’n zeven tot negen megapixel nodig.

DPI

Over DPI worden veel mythes verspreid. Wat DPI is en hoe je ermee moet omgaan lees je hier.

Juist opslagen

Het printen van een mooie foto begint bij het juist opslagen ervan. Comprimeer of verklein een foto zo weinig mogelijk bij het opslagen, want daardoor gaat de kwaliteit sterk achteruit. Sla foto’s op in .TIFF of .JPEG formaat;

Gebruik goedkoop fotopapier

Goedkoop hoeft niet altijd slecht te zijn. Sommige low budget fotopapieren blijken het in de praktijk zelfs beter te doen dan de grote merknamen. En het maakt effectief een groot verschil op de totale kostprijs van het zelf drukken.

Navulinkt

Om een behoorlijk bedrag uit te sparen kan je gebruik maken van navulinkt. Volg wel nauwgezet de instructies, want je wil geen verkeerd gevulde cartridge!

Instellingen

Zorg ervoor dat je printerdriver altijd ingesteld staat op de hoogste kwaliteit wanneer je foto’s wil uitprinten.

Laten drogen

Geef je foto’s, om vlekken te voorkomen, voldoende tijd om te drogen voor je ze op elkaar legt, aanraakt, of in een album kleeft.