Trucs Voor Betere Panoramafoto’s

27/05/2016 12:58

panorama foto van gebergte maken

Soms is er zoveel om je heen te zien dat het te veel is om in één keer op de foto te zetten. Dan is het handig om een panorama te maken.  Dat is een foto die extra breed of hoog is en bestaat uit meerdere foto’s naast elkaar. Met een panorama krijg je een 360 graden beeld op een enkele foto. Super mooi voor dat uitgestrekte landschap, city skyline of zonsondergang aan zee. De meeste smartphones hebben een optie voor panoramafoto’s. Je beweegt dan het beeld van links naar rechts en je telefoon maakt er een geheel van.

Heeft je camera geen eigen panoramafunctie, dan zijn er wel handige trucs om toch een goede foto te krijgen. Wil je geen mensen, auto’s of andere bewegende objecten op je foto, maar zijn ze er wel? Zorg voor een lange sluitertijd van bijvoorbeeld 30 seconden. Alles wat dan in je beeld beweegt als je de foto maakt, is op het resultaat niet te zien. Gebruik een statief om het beeld niet door je eigen bewegingen te beïnvloeden. Of gebruik een (digitale) waterpas.

 

voorbeeld van panorama foto

 

Zorg dat de instellingen van je camera bij elke foto hetzelfde zijn. Stel dit handmatig in en zet de autofocus uit. Anders krijg je raar beeld als je later de foto’s aan elkaar plakt. Let daarbij ook op bijvoorbeeld de wind en de stand van de zon. Met weinig wind heb je de minste kans dat de beelden niet kloppen. Heb je te maken met snel bewegende wolken of hebben wolken invloed op de zon, neem dan de foto’s juist heel snel achter elkaar.

Onthoud: van alles is een interessante panoramafoto te maken. Wat dacht je van je woonkamer? Of een keukeneiland dat van vierkant naar uitgestrekt gaat? Een rijtje van verschillende kraampjes op de markt?