Tips voor een beter compositie

02/12/2012 09:58

Compositie is een van de belangrijkste dingen bij het maken van een foto. Doormiddel van een uitstekende compositie, wordt al gauw het onderscheid gemaakt tussen professional en amateur. Een goed gevoel voor compositie heeft niet iedereen, gelukkig kun je hier wel gevoel voor ontwikkelen door veel te oefenen. Een aantal handige tips kunnen natuurlijk ook zeker geen kwaad…

Een belangrijke tip voor een goede compositie is om te focussen waar je de blik van de kijker naar toe wilt leiden. Zorg dat het hoofd-element in de foto juist gepositioneerd is, en dat de blik van de toeschouwer hier naar toe wordt geleid. Per foto is het natuurlijk verschillend hoe dit te bereiken is. Een aantal dingen die vaak worden toegepast zijn kleur, grootte en vorm.

Een voordeel van digitale fotografie, is dat foto’s eenvoudig digitaal na te bewerken zijn. Zo is het soms zeker de moeite waard om je foto later in de computer nog eens goed te bekijken, en indien nodig, bij te snijden. Zo kan door overbodige elementen weg te halen, een compositie ineens veel sterker worden. Een handig programma hier voor is Photoshop CS6. Dit kan veel doen, zo kan die ene foto die eerst niet zo bijzonder leek opeens heel interessant worden.

Foto