Sluitertijd

sluitertijd2

De term sluitertijd is vrij bekend en vrijwel iedereen zal waarschijnlijk wel weten wat het ongeveer inhoudt. De sluitertijd is de tijd dat de sluiter geopend is en met de sluitertijd kan worden bepaald hoe lang de sensor wordt blootgesteld aan licht.

De sluitertijd is dus, net als het diafragma, erg belangrijk om ervoor te zorgen dat een foto goed belicht is. Een hoge sluitertijd met een klein diafragma en een lage sluitertijd met een groot diafragma hebben voor de belichting ongeveer hetzelfde effect. Echter, voor de scherpte van de foto kan een hoge sluitertijd wel gevolgen hebben.

Een foto die is gemaakt met een hoge sluitertijd zal bij onderwerpen die bewegen namelijk leiden tot bewegingsonscherpte. Het is een effect dat we allemaal wel kennen, onder andere uit commercials, en het kan soms erg mooi zijn, maar het is lang niet altijd gewenst. Voor sportfoto’s met bewegende onderwerpen is een hoge sluitertijd vaak uit den boze, terwijl het voor een nachtfoto in een stad juist erg mooie effecten kan geven.

sluitertijd

Een duidelijk voorbeeld van de effecten die met bewegingsonscherpte gecreëerd kunnen worden.