Gaat de smartphone de compactcamera vervangen?

07/09/2013 10:09

Wie de laatste jaren het nieuws een beetje heeft bijgehouden heeft vast wel vaker een artikel voorbij zien komen over het feit dat de verkopen van compactcamera’s teruglopen doordat steeds meer mensen een smartphone hebben en deze doorgaans ook over een aardige camera beschikken. De vraag of de smartphone de compactcamera zal vervangen lijkt dan ook vrij logisch.

Het is eigenlijk een vraag die alleen te beantwoorden is wanneer er in de toekomst kan worden gekeken, maar ik verwacht persoonlijk niet dat de compactcamera geheel zal verdwijnen. Want hoewel smartphones over steeds betere camera’s beschikken, kan de fotokwaliteit van zelfs de beste smartphones nog altijd niet op tegen de fotokwaliteit die compactcamera’s bieden.

Daarnaast worden steeds meer compactcamera’s uitgerust met moderne besturingssystemen als Android en is het mogelijk om WiFi of 3G te gebruiken met camera’s. Hierdoor kunnen foto’s net als met de smartphone direct naar websites als Facebook, Twitter en Flickr worden verzonden en heeft het gebruik van een smartphone nauwelijks nog voordelen.

camera-vs-smartphone

Dit wil echter niet zeggen dat de compactcamera zijn marktaandeel kan terugveroveren. Veel mensen vinden de fotokwaliteit van smartphones goed genoeg en ze hoeven dankzij de smartphone bovendien geen extra apparaat meer mee te slepen voor het maken van foto’s. Lekker gemakkelijk en het scheelt bovendien ook in de portemonnee, compactcamera’s zijn immers niet gratis.

De echte fotoliefhebber zal echter in veel gevallen voor een compactcamera kiezen en daardoor zal de markt voor compactcamera’s in ieder geval de komende jaren nog gewoon blijven bestaan. In de verre toekomst zal dit misschien nog ooit veranderen, wanneer smartphones echt goede foto’s kunnen maken. Maar dat zie ik zelf op heel korte termijn nog niet gebeuren.