Foto’s printen

Wanneer je foto’s bewerkt hebt, wil je deze in een album bewaren of de mooiste zelfs aan de muur hangen. Voor het afdrukken van foto’s zijn er legio mogelijkheden: van fotoboeken tot gadgets als kussen, mokken en muismatten.

Printen

De snelste manier om je foto’s in je handen te hebben, is het zelf printen. Met een speciale fotoprinter, maar ook met een A4-injektprinter kun je foto’s in goede kwaliteit afdrukken op bijvoorbeeld fotopapier. Een laserprinter is minder geschikt, doordat de kleuren van deze printer niet altijd even helder zijn. Naast de printer is ook de kwaliteit van de foto van belang. Hoe scherper de foto, hoe beter de afdruk, doordat er altijd een beetje scherpte verloren gaat in de afdruk. Het aantal megapixels zijn ook van belang. Te veel megapixels kan zorgen voor ruis, maar in het algemeen geldt hoe meer megapixels hoe groter de afbeelding of hoe beter de resolutie.

Afdrukken

Wanneer je zelf geen zin hebt om de foto’s op formaat te snijden of niet over een goede printer of fotopapier beschikt is de meest voor de hand liggende optie het afdrukken van je foto’s via een afdrukservice. Met de komst van digitale camera’s is het niet meer nodig om met het rolletje naar de winkel te gaan. De foto’s kunnen veelal online aangeleverd worden in een JPEG formaat. De afgedrukte foto’s kunnen in de winkel worden opgehaald of ze worden met de post thuisbezorgd.

Fotoalbum

Blijven de afgedrukte foto’s altijd liggen en komen ze eigenlijk nooit in het daarvoor bestemde fotoalbum? Je kunt de foto’s ook in een zelf samengesteld album laten afdrukken. Er zijn twee mogelijkheden om het album samen te stellen: online of offline. Om een offline fotoalbum samen te stellen biedt de website van de afdrukservice vaak een softwareprogramma om te downloaden. Online stel je het album samen via de website van de aanbieder. De software of de website biedt vaak veel mogelijkheden voor het personaliseren van je album. Je kiest zelf het formaat, de pagina-indeling en de kleuren.

Overige

Tegenwoordig zijn er nog tal van mogelijkheden voor het afdrukken van je foto’s.  Van het bedrukken van T-shirts tot  taarten met een marsepeinen foto. De mooiste foto’s en portretten voor aan de muur kunnen  op canvasdoek afgedrukt worden. Zelfs agenda’s kunnen tegenwoordig helemaal naar eigen wens opgefleurd worden met verschillende kiekjes.