Een goede compositie

25/08/2013 16:16

Wie goede foto’s wil maken zal niet alleen een goede beheersing van verschillende cameratechnieken (zoals diafragma, sluitertijd en ISO-waarde) moeten hebben, maar ook een goede compositie kunnen maken. Gelukkig zijn er een aantal elementaire regels die het maken van een goede compositie wat makkelijker maken. Hoewel het mogelijk is om af te wijken van deze regels en toch goede foto’s te maken, zijn het nuttige regels die elke fotograaf zou moeten kennen.

De regel van derden

Een zeer bekende regel is de regel van derden. Volgens deze regel moet je het beeld van de camera zowel horizontaal als verticaal in drie gelijke delen verdelen, waardoor er eigenlijk negen hokjes ontstaan. Vervolgens moet het onderwerp op de verticale lijn aan de linkerkant worden geplaatst en de horizon op de eerste of tweede horizontale lijn.

regel van derden

Horizontaal of verticaal?

Hoewel de meeste beginnende fotografen de voorkeur hebben om horizontale composities te maken, kunnen verticale composities een onderwerp soms beter in beeld brengen. Vooral wanneer je de hoogte van onderwerpen wilt benadrukken kan een verticale compositie ideaal zijn.

verticaal

Perspectief

Tot slot is ook perspectief erg belangrijk bij het maken van een goede compositie. Door bijvoorbeeld een onderwerp op de voorgrond van een foto te plaatsen zullen de zaken op de achtergrond kleiner worden en kan er diepte worden gecreëerd. Door foto’s van dichtbij en onder een onderwerp te maken kan een effect van hoogte worden gecreëerd. Perspectief kan op verschillende manieren gecreëerd worden en verschillende technieken kunnen erg mooie resultaten opleveren.

perspectief