Digitaal foto’s bewerken

foto bewerken

Voor het bewerken van foto’s hoef je tegenwoordig echt geen opleiding meer te doen. Er zijn verschillende en betaalbare fotobewerkingsprogramma’s, maar ook online zijn er verschillende tools te vinden om foto’s te bewerken.

Programma’s
Er zijn een aantal opties voor het gebruik van programma’s. Adobe Photoshop en PaintShop Pro zijn de twee bekende namen in de wereld van fotobewerking.  Er zijn ook online (gratis) programma’s te downloaden.  Voorbeelden hiervan zijn GIMP en Google Picasa. Online kun je ook foto’s bewerken, er hoeft dan geen programma geïnstalleerd te worden. Na het uploaden van een foto op internet, kun je gelijk aan de slag. Onder andere Pixlr en Picnik zijn voorbeelden van online tools. De programma’s verschillen onderling enorm op gebied van functies. Met name tussen de gratis en betaalde programma’s zitten grote verschillen. Voor kleine fotocorrecties, zoals  het bijsnijden van een foto,  volstaan de gratis online programma’s. Wanneer je op zoek bent naar meer functionaliteiten, kom je al snel in het betaalde segment uit.

Functies
Wat je kan bereiken met het bewerken van je digitale foto’s hangt af van je vaardigheden, het programma en natuurlijk de foto zelf. Globaal zijn er een aantal functies te onderscheiden. Naast de standaard correcties als het bijsnijden en rode ogencorrectie, is er nog veel meer mogelijk. De belichting van de foto kan aangepast worden. Soms is een foto over- of  juist onderbelicht, door te spelen met het contrast en de helderheid  kun je dit corrigeren. In de meeste programma’s is het mogelijk om een deel uit de foto te knippen. De meeste bewerkingsprogramma’s werken met een toverstafje voor het selecteren van de  een deel met dezelfde kleur, maar met speciale selectie tools, kan je ook een hoofd uit knippen bijvoorbeeld. Krasjes of een lelijk vlekje wegwerken, wordt retoucheren genoemd. Via de kloon stempel selecteer je een goed stukje van de foto, en deze kloon je over het krasje of vlekje. Deze tool wordt ook veel gebruikt om oneffenheden op de huid weg te werken bijvoorbeeld. Een ander veel gebruikte functie is filters. Met deze functie kan je een laag over (een deel van) de foto trekken. Voorbeelden van filters in Photoshop zijn bijvoorbeeld blur, hiermee maak je een foto of een deel van de foto onscherp, en met distort kun je objecten in de foto vervormen.