Diafragma

Diafragma

Mensen die geïnteresseerd zijn in fotografie en graag wat meer tijd in deze hobby willen steken komen bij hun zoektocht naar informatie vaak termen tegen waar ze nog niet bekend mee zijn. Een van deze termen is de term diafragma en ondanks de moeilijke naam is het eigenlijk een heel simpel begrip.

Het diafragma is namelijk niets anders dan de grootte van het gat waardoor licht op de sensor van de camera kan vallen. In omstandigheden met veel licht kan een klein gat voldoende licht doorlaten en zal een groot gat leiden tot overbelichting, terwijl in omstandigheden met weinig licht een klein diafragma tot onderbelichting kan leiden en het diafragma dus hoger moet worden ingesteld.

diafragma

De beginners zullen zich nu waarschijnlijk afvragen: maar hoe stel ik het diafragma dan in? Gelukkig is ook dat vrij eenvoudig. Er zit op de meeste camera’s een speciale knop voor het instellen van het diafragmagetal. Dit getal, dat ook wel het F-getal wordt genoemd, kan op een aantal standaardwaarden worden ingesteld en er geldt hoe hoger het getal, hoe kleiner het gat.