3 fotobewerkingsprogramma’s

17/06/2016 12:23

3-fotobewerkingsprogrammas

Wie rekening houdt met belangrijke technieken als sluitertijd, diafragma en compositie, krijgt al heel snel een geweldige foto. Waarom zou je die nog bewerken? Nou, misschien wil je toch een ander licht-donker contrast. Of staat iemand er met rode ogen op. Wie weet wil je de achtergrond vager maken voor een sterker effect van de voorgrond. Heb je interesse in het digitaal bewerken van je foto, dan kun je dat met verschillende (online) fotobewerkingsprogramma’s en apps doen. Er is keus genoeg!

Soms kan zoveel keus echter lastig zijn, zeker als je niet zo bekend bent met dergelijke programma’s. Ik gebruik zelf de volgende drie fotobewerkingsprogramma’s waarmee ook jij foto’s kunt bewerken:

Adobe Photoshop (betaald)

Waarschijnlijk is bij de meeste mensen Photoshop wel het bekendste programma voor het bewerken van foto’s. Dit programma heeft verschillende versies. Ben je een beginneling, dan is Elements 14 de beste variant. Wil je groot formaat foto’s bewerken, dan is Lightroom 5 geschikt. Deze versie is bedoeld voor fotografen die in een snel tempo bewerkingen willen toepassen of foto’s willen organiseren.

PhotoScape (gratis)

Met PhotoScape kun je alle standaard functies voor het bewerken van foto’s toepassen. Bijvoorbeeld kleuren of formaat aanpassen. Het programma werkt heel overzichtelijk.

Picasa (gratis)

Ook fotobeheerprogamma Picasa biedt de standaard mogelijkheden om foto’s te bewerken. Dus bijsnijden, licht-donker contrast bewerken en rode ogen verwijderen. Met het programma kun je ook filters op je foto zetten, leuk voor een verrassend effect dat mooi is aan een fotowand.

Verdiep je vooraf in wat je allemaal aan een foto kunt bewerken of probeer gewoon eens meerdere opties uit (wat dacht je van hout?!). Ik ben benieuwd naar het effect! Hang je het resultaat, net als ik, dan aan de muur?